16.02.2008

Haiti’de yoksul halk çamurdan kekle besleniyor

Yükselen gıda fiyatları, dünyadaki yoksulları açlık tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Amerika kıtasının en yoksul ülkelerinden Haiti’de de çamur artık ekmeğin yerini almış durumda

Nüfusun yüzde 80’nin yoksulluk sınırının altında bir gelirle yaşamaya mahkum olduğu ülkede, hamile kadınlarla çocukların kalsiyum ihtiyacını karşılaması için çamurdan kek yapmak, aslında eski bir gelenek.

Ama son bir yıl içinde gıda fiyatlarında yaşanan dramatik artış, bir tabak pilavı bile lüks tüketim maddesi haline getirmiş ve çamur artık halkın temel gıda maddesi olmuş.

Çamurdan keklerin yapımı kolay. Taş ve çakıllardan arındırılan toprak su, tuz ve yağ ile karıştırılıyor, sonra da güneşe kurumaya bırakıyor.

Ağzın tüm nemini alan ve birkaç saat sonra da kötü bir tad bırakan keklerin açlığı gidermekten öte faydası olmuyor.

GIDA KRİZİNİN EŞİĞİNDE
Dünyanın tamamında olduğu gibi Haiti’de de gıda fiyatlarındaki artıştan yükselen petrol fiyatları, iklim değişikliğine bağlı felaketler ve bunlara bağlı olarak tahıl stoklarındaki azalma sorumlu.




Dünyadaki tarım alanlarının giderek daraldığını vurguluyan ekonomi uzmanları, nüfus artışının da hesaba katılmasıyla küresel bir gıda krizinin eşiğinde olunduğuna dikkat çekiyor


0 yorum:

Arama

Loading

arama motoru..

Subscribe via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

Blog Listem

My BlogCatalog BlogRank Free blog counters BlogBurst.com Check PageRankOpen Directory Project at dmoz.orgAdd to Technorati Favorites! Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.NetBlog Linkleri Link Dizini